Houding en zit

Houding en zit

Heb jij tijdens het rijden moeite met in balans te zitten, of moeite met een bepaalde oefening te rijden? Hoor je tijdens je les dat je recht moet zitten of bijvoorbeeld dat je je handen of benen stil moet houden?

Als je scheef zit als ruiter, betekent dat voor je paard dat die jouw scheefheid moet compenseren tijdens het rijden. Een scheef paard kan uiteindelijk blessures krijgen. Maar ook jij kan last krijgen van blessures. De juiste houding en zit voorkomt lichamelijke klachten bij jou als ruiter en dus, heel belangrijk, bij je paard.

Misschien krijg je vaak te horen tijdens de les dat je te veel naar voren zit, dat je scheef zit, dat je te veel je hakken optrekt. Of merk je tijdens het rijden dat je paard niet aan de hulpen staat, geen goede zijgangen kan lopen, heel sterk is of wellicht teugelkreupel loopt. Een goede houding en zit is onmisbaar voor het presteren voor je paard. Overigens wil je, ook als je een bosritje maakt en niet bezig bent met wedstrijden, altijd optimaal op je paard zitten.

Reflect fysiotherapie is in het bezit van een Joker the horse simulator. Deze staat bij mij op de praktijk in Arnhem. De Joker is een paardrijsimulator en simuleert rijgedrag alsof je op een echt paard zit. Hierdoor kun je oefenen zonder op een echt paard te zitten. Door te “rijden” op een Joker verminder je de kans op blessures en kun je gericht werken aan het verbeteren van je houding en zit. Tijdens de sessie wordt je gefilmd, op de film wordt door middel van lijnen in kaart gebracht wat er met je lichaam gebeurd tijdens het rijden. Door dit inzichtelijk te maken kan je hiermee aan de slag tijdens het paardrijden.

Meten is weten. Jouw balans in het zadel kan gemeten worden op de balanskruk met MFT sensor. Deze sensor geeft vergelijkbare informatie als de flexchair. Daarnaast gebruik ik de saddleclip van Equestic om de balans van je paard tijdens het rijden in kaart te brengen.

Door te “rijden” op Joker the horse simulator verminder je de kans op blessures en kun je gericht werken aan het verbeteren van je houding en zit.

Ben je benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen?

contact